UNEP: İklim finansmanı için yılda 11,7 trilyon dolara ihtiyaç var...

  • Blog
  • UNEP: İklim finansmanı için yılda 11,7 trilyon dolara ihtiyaç var...
UNEP: İklim finansmanı için yılda 11,7 trilyon dolara ihtiyaç var...
18 Nisan 2025 2 görüntülenme

UNEP'in Emisyon Açığı Raporu'nun 2024 baskısı , ulusların ne kadar daha yüksek hedefler koyması gerektiğini gösteriyor. 1,5°C için en düşük maliyetli yola girmek için emisyonların 2019 seviyelerine kıyasla 2030'a kadar %42 düşmesi gerekiyor. 2°C için emisyonların 2030'a kadar %28 düşmesi gerekiyor. 2035'e bakıldığında - NDC hedeflerine dahil edilecek 2030'dan sonraki bir sonraki kilometre taşı - emisyonların 1,5°C için %57 ve 2°C için %37 düşmesi gerekiyor.

Özellikle gelişmekte olan piyasalarda ve gelişmekte olan ekonomilerde (EMDE'ler) yatırım ihtiyaçlarını karşılamak, hem acil bir zorluk hem de büyüme ve kalkınma için önemli bir fırsat sunmaktadır. Ancak, daha yüksek faiz oranları, belirsiz politika çerçeveleri ve piyasa tasarımı ve yüksek sermaye maliyeti, özel finansmanın bu bölgelerde yeşil yatırımlar için genellikle ya hiç bulunmadığı ya da yalnızca yüksek bir maliyetle sağlandığı anlamına gelmektedir (IEA 2023d).

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları kömür ve gazla maliyet açısından giderek daha rekabetçi hale gelse de, Çin dışındaki GOÜ'lerdeki projeler için sermaye maliyetinin yüksek olması (çoğunlukla çoğu gelişmiş ekonomiyle kıyaslandığında), teknoloji maliyetlerindeki hızlı düşüşe rağmen fosil yakıt bazlı enerjiye karşı rekabet güçlerini zayıflatıyor (Buchner vd. 2023; UNEP 2023).

Özel sermayenin büyük ölçekte harekete geçirilmesi, politika çerçeveleri, risk azaltma ve elverişli yatırım ortamları yaratma açısından güçlü kamu sektörü desteği gerektirecektir.

Gerekli yatırım ölçeği (2035 yılına kadar yıllık tahmini 6,7 trilyon ABD dolarından 11,7 trilyon ABD dolarına artış) göz korkutucu görünse de, bunun çoğu mevcut sermaye akışlarının yüksek karbonlu faaliyetlerden düşük karbonlu faaliyetlere kaydırılmasını içeriyor ve net sıfır geçiş için küresel artımlı yatırımın 2021 ile 2050 yılları arasında yıllık 0,9 trilyon ABD dolarından 2,1 trilyon ABD dolarına çıkması tahmin ediliyor. Özel sektör, özellikle enerji dönüşümünü yönlendirme ve iklimle ilgili diğer yatırımları destekleme konusunda Çin dışındaki EMDE'lerde en büyük dış finansman kaynağı olacak. Haber Kaynağı Medium.com